Ukrainske myndigheter tar oversikt over ruinene i frigjorte Lyman

LYMAN, Ukraina (AP) – Ukrainske myndigheter begynner akkurat å sile gjennom vraket av den ødelagte byen Lyman i det østlige Ukraina mens de vurderer den humanitære belastningen, og muligheten for krigsforbrytelser, fra en måneder lang russisk okkupasjon.

Få av bygningene i byen i Donetsk-regionen – et område som Moskva ulovlig hevdet som russisk territorium i forrige uke etter en iscenesatt «folkeavstemning» – har overlevd uten skader, og de fleste husene er uten grunnleggende verktøy.

Murer rundt byen bærer graffiterte påminnelser om den fire måneder lange okkupasjonen av russiske tropper, med ord som “Russland”, “USSR” og “Russian World” skriblet på overflater som er fulle av kuler.

Mark Tkachenko, kommunikasjonsinspektør for Kramatorsk-distriktets politi i Donetsk-regionen, sa fredag ​​at myndighetene fortsatt leter etter likene til sivile midt i ødeleggelsene, og prøver å fastslå dødsårsakene.

“De vil se på når folk døde og hvordan de døde. Hvis det var i perioden da byen var okkupert og de har skader fra Kalashnikov-rifler, så er det selvfølgelig en krigsforbrytelse, sa Tkachenko til Associated Press.

Selv om det fortsatt er uklart hvor mange som døde i byen siden den ble overkjørt av russiske styrker i mai, sa han, har Lyman i dag blitt en «humanitær krise» som fortsatt kan inneholde flere dystre funn.

“Noen mennesker døde i husene sine, noen mennesker døde i gatene, og likene blir nå sendt til eksperter for undersøkelse,” sa han. “For nå ser vi etter gravplasser, og det er sannsynligvis massegraver.”

Veien som nærmer seg Lyman, som russere brukte som et strategisk logistikk- og transportknutepunkt under okkupasjonen, er full av milevis med ødemark etterlatt etter intense kamper da ukrainske tropper presset på for å ta den tilbake i slutten av forrige uke..

Skogene rundt byen ble desimert av kampene, og de utbrente og forvridde vraket av dusinvis av kjøretøy langs veien som var preget av kratere fra fallende raketter.

Tetyana Ignatchenko, talskvinne for den regionale administrasjonen i Donetsk, sa at byens sivile infrastruktur hadde blitt «fullstendig ødelagt», og at det pågår et forsøk på å rydde den fra likene til russiske soldater som ble forlatt under hærens retrett.

«Politi og kriminologer jobber, leter etter russiske lik og samler dem i gater og i skoger. Det er veldig mange av dem fordi okkupantene ikke tok dem med seg, sa Ignatchenko.

Da de forlot Lyman, plasserte russiske soldater miner på likene til noen av deres falne kamerater, som skulle eksplodere da ukrainske myndigheter forsøkte å rydde dem, sa Tkachenko i Kramatorsk-distriktets politi. Noen hadde eksplodert, men forårsaket ingen personskader.

Da ukrainske myndigheter kom inn i byen, fant de ut at mange sivile innbyggere var blitt drept av beskytning mens andre, for det meste eldre mennesker, hadde dødd under den russiske okkupasjonen på grunn av mangel på mat og medisiner, sa Tkachenko.

Plyndring av sivile hjem av russiske soldater, sa han, var utbredt.

Anatolii (71), en beboer i Lyman som fredag ​​stilte opp på byens sentrale torg for å motta humanitær hjelp, sa at russiske soldater generelt lot folk på hans alder være i fred, men at han hadde hørt rykter om langvarige interneringer av sivile og at datterens hjem var blitt ranet. .

“Jeg passet på datteren min da de kom bort og åpnet huset med et brekkjern og stjal alt de trengte og slapp unna,” sa han. «Hva kunne jeg si, og til hvem? Kan jeg kjempe med dem? Nei.”

Frigjøringen av Lyman kom som den siste i en rekke gevinster fra ukrainske styrker som en del av vellykkede motoffensive operasjoner i Kharkiv, Donetsk og Kherson-regionene.

Selv om Ukraina har gjenvunnet tusenvis av kvadratkilometer med territorium den siste måneden, undertegnet Russlands president Vladimir Putin traktater om ulovlig annektering regionene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizhzhia. Vestlige ledere avkreftet utspillet som illegitimt og en hensynsløs opptrapping av krigen, som begynte 24. februar.

Da ukrainske styrker flyttet tilbake til frigjorte byer og tettsteder, oppdaget de noen tilfeller av massegraver og tortursteder, slik som de nylig observert av AP-journalister i gjenerobrede bosetninger i Kharkiv-regionen.

I en frigjort by, Izium, avdekket en AP-undersøkelse 10 separate tortursteder.

Ukrainske medier rapporterte tidligere om funnet av en massegrav i Lyman, men myndighetene på stedet ville ikke bekrefte eller avkrefte dens eksistens og ville ikke utdype det ytterligere, og sa bare at undersøkelser pågikk.

Men Donetsk-guvernør Pavlo Kyrylenko sa fredag ​​at to gravplasser var funnet i Lyman, inkludert rundt 200 individuelle sivile graver og en massegrav med et ubestemt antall kropper.

Fredag ​​trillet Tetyana, som ikke ønsket å oppgi etternavnet sitt, en håndvogn full av squash mot huset sitt i utkanten av Lyman i en gate der de fleste hus tok skade fra kampene.

Hjemmet hennes hadde blitt kraftig skadet i et russisk angrep, sa hun og pekte på det som pleide å være et vindu på kjøkkenet hennes fra da en rakett kom gjennom veggen.

«Jeg var hjemme og falt inn på badet, og datteren min var i gangen. Hvordan vi ikke ble drept, vet jeg ikke, sa hun. – Lagerboden er ødelagt, taket ble ødelagt, men nå har vi reparert det. Her ser du at dørene også er skadet.”

Tetyana pekte på et par grønne bukser hun hadde på seg, og flere kamuflasjefrakker som hang på kroker utenfor huset hennes. Hun hadde funnet de russiske uniformene, sa hun, «liggende. Alle tingene mine ble ødelagt, så jeg har ingenting å ha på meg.»

Daria Yevheniivna, 15, sa at mens hun hadde tilbrakt mesteparten av okkupasjonen hjemme i skjul, føler hun nå en ny følelse av håp om at byen hennes kan reddes.

“Alt ble bedre,” sa hun. – Det ble veldig rolig. Jeg hører ikke skyting lenger, og jeg kan sove i huset, ikke i kjelleren. Folk ble snillere.»

Anatolii, som heller ikke oppga etternavnet sitt, klaget mens han snakket på det sentrale torget over at noen av naboene hans bare så på russisk TV, som han sa hadde «rotet med hodet deres». Han har forsøkt å påvirke dem, sa han, men uten hell.

“Det er noen mennesker som ventet på russerne, men jeg er ukrainer, og vi liker dem ikke,” sa han.

«Krig er krig. Dette er en ekte krig, sa han. «Russere roper at det er en spesiell operasjon, men det er bare en spesiell operasjon for dem. For oss er det en ekte krig.»

___

Følg APs dekning av krigen på https://apnews.com/hub/russia-ukraine

Leave a Comment