Tyske velgere avgir blandet dom over Scholz-koalisjonen i regional meningsmåling

  • Utgangsmålinger tyder på at Scholz’ SPD vinner avstemningen i delstaten Niedersachsen
  • Men FDPs dårlige prestasjoner kan destabilisere koalisjonen hans
  • Høyre-ekstremitet øker blant frustrasjoner med levekostnadskrisen

BERLIN, 9. oktober (Reuters) – Et regionalt valg i Niedersachsen leverte blandede formuer for den tyske forbundskansleren Olaf Scholz’ nasjonale regjeringskoalisjon på søndag, med sosialdemokratene hans som klarte å vinne, men de frie demokratene var så vidt på vei til å skrape inn i parlamentet.

Mens resultatet signaliserte støtte til Scholz’ sosialdemokrater (SPD), sa noen eksperter at tråkkingen av dens føderale koalisjonspartner risikerte å destabilisere Scholz’ administrasjon på et kritisk tidspunkt mens Berlin streber etter å avverge energimangel og ytterligere eskalering av krigen i Ukraina.

Den andre klare vinneren i Niedersachsen var det høyreekstreme alternativet for Tyskland (AfD), som gjenspeiler et bredere oppsving i støtten til partiet over hele landet midt i frustrasjoner over levekostnadskrisen i Europas største økonomi.

Registrer deg nå for GRATIS ubegrenset tilgang til Reuters.com

Totalt sett, sett på som en måler på den nasjonale stemningen, sendte lokalvalget en blandet melding om Scholz’ treveis “trafikklys” føderale koalisjon av SPD, De grønne og frie demokrater (FDP).

FDP, et pro-business-parti som aldri har passet naturlig ideologisk sammen med sentrum-venstre-SPD og De Grønne, kalte Niedersachsen-resultatet et “slag” og skyldte delvis på partiets deltakelse i den nasjonale administrasjonen.

“Mange av våre støttespillere føler seg fremmedgjort av denne koalisjonen,” sa FDP-leder og tysk finansminister Christian Lindner.

Philipp Koeker, statsviter ved Universitetet i Hannover, hovedstaden i Niedersachsen, sa at resultatet hadde potensial til å destabilisere Scholz’ koalisjon på føderalt nivå.

“FDP vil nå være betydelig mindre sannsynlighet for å støtte enhver politikk som ikke passer til programmet,” sa han. “Dette kan til og med få koalisjonspartnere til å søke støtte fra opposisjonspartier.”

Prosjekterte resultater fra den statlige kringkasteren ZDF viste at SPD vant 33,2 % av stemmene i Niedersachsen, en økonomisk kraftig svingstat med 8 millioner mennesker, hjemsted for bilprodusenten Volkswagen (VOWG_p.DE), selv om det var ned 3,7 prosentpoeng sammenlignet med siste delstatsvalg i 2017.

Den næringsvennlige FDP ser ut til å bare nå 5%-terskelen for å komme inn i delstatsparlamentet, mens AfD var på vei til å nesten doble sin andel av stemmene til 11,7%.

Analytikere sa at SPD dro fordel av populariteten til sin sittende Niedersachsen-premier Stephan Weil, som vant sin tredje periode på rad og blir sett på som en stødig hånd i usikre tider.

Støtten til partiet, som tapte de to tidligere regionale stemmene i Tyskland i år, har sunket til 18-20 % på nasjonalt nivå etter å ha scoret 25,7 % i det føderale valget i 2021.

Statlige myndigheter kan påvirke nasjonal politikk i overhuset i det nasjonale parlamentet. De har også jurisdiksjon over viktige sektorer som lokalt politi og utdanning, noe som gir Tysklands føderale natur.

I Niedersachsen kom SPD godt foran de konservative til tidligere kansler Angela Merkel som var på andreplass med 28 %, ned 5,6 prosentpoeng.

ZDF-utgangsmålingen satte De Grønne, hvis ministre for tiden er Tysklands mest populære politikere, på 14 % eller 5,3 prosentpoeng mer enn i 2017.

Det kan gjøre det mulig for SPD å potensielt bryte fra de konservative, som de har regjert med i en stor koalisjon i Niedersachsen, og knytte seg til De Grønne i stedet.

Registrer deg nå for GRATIS ubegrenset tilgang til Reuters.com

Rapportering av Sarah Marsh; Ytterligere rapportering av Maria Sheahan; Redigering av David Holmes og Pravin Char

Våre standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

Leave a Comment