Rapport: Ministre fortalte at gassfeltet i hjertet av Libanon-konflikten kan være “helt tørt”

Direktøren for Israels energidepartement skal ha fortalt ministrene på torsdagens sikkerhetsrådsmøte at estimatene for hvor mye naturgass som kan utvinnes fra et reservoar i sentrum av en maritim tvist mellom Israel og Libanon var langt mindre enn først antatt.

Lior Shilat sa at anslaget til kontoret hans og oljeselskapet TotalEnergies – som har franchisen for gassleting ved det omstridte Qana-reservoaret – er at den potensielle fortjenesten fra det aktuelle området bare er tre milliarder dollar, rapporterte Walla-nyhetssiden. siterer fire tjenestemenn som var til stede på statsråd da merknadene ble fremsatt.

«Det er også mulig det [Qana] er helt tørr, sa Shilat til ministrene, ifølge Channel 13.

Tallet som ble presentert var betydelig lavere enn andre anslag publisert i media. Marker-virksomheten plasserte daglig potensiell fortjeneste på omtrent 20 milliarder dollar. Hvis det blir funnet gass ved reservoaret, vil fortjenesten deles mellom Israel, Libanon og TotalEnergies. Shilat presiserte at Israel ikke vil kunne vite de nøyaktige tallene før boringen på stedet begynner.

Avsløringen så ut til å være et forsøk fra Shilat på å overbevise forsiktige ministre om å gå om bord i den amerikansk-meglede maritime avtalen Israel forsøker å inngå med Libanon ved å understreke at selv om Israel ville gå på akkord med et reservoar som kan tilby begrenset fortjeneste, vil det legitimere sin kontroll over andre reservoarer i Middelhavet som er langt mer lønnsomme.

Israel vil også få internasjonal anerkjennelse av sin bøyemerkede grense fem kilometer utenfor kysten av den nordlige byen Rosh Hanikra som Israel etablerte i 2000.

Shilats estimat sjokkerte mange kabinettmedlemmer i rommet, rapporterte Walla, og la til at innenriksminister Ayelet Shaked svarte at tallet burde frigis til offentligheten.

Høyreministeren har vært den mest uttalte motstanderen av den forestående avtalen, og sa at den ikke bør undertegnes uten Knessets godkjenning. Det jødiske hjemmets leder søker etter valget i november å bli med i en regjering ledet av opposisjonsleder Benjamin Netanyahu, som også er imot den maritime avtalen.

Statsminister Yair Lapid flyr over Karish-gassfeltet 19. juli 2022. (Amos Ben Gershom/GPO)

To ministre som var tilstede på statsmøtet fortalte Walla at anslaget for potensiell fortjeneste var mindre enn det Israel gikk med på å motta i tidligere runder med USA-meglere som ikke gikk noen vei.

“Det er et spørsmål om småpenger for et land som Israel, og vi snakker om overskudd vi kanskje ikke ser før om fem år, sammenlign alt dette med de politiske og sikkerhetsmessige prestasjonene som denne avtalen vil gi oss,” sa en minister til nyhetsside, som indikerer at han støtter avtalen.

Også under torsdagsmøtet fortalte IDFs stabssjef Aviv ministrene at fra militærets synspunkt “bevarer avtalen Israels sikkerhetsinteresser og Israels handlingsfrihet.”

Channel 12, som publiserte sitatet fra møtet for lukkede dører rapporterte at Mossad-sjef David Barnea fortalte ministrene at Hizbollah-leder Hassan Nasrallah også var interessert i avtalen og ikke ønsker å starte en ny militæroffensiv mot Israel på dette tidspunktet, til tross for hans trusler om det motsatte.

På torsdag rapporterte imidlertid nettverket at Barnea fortalte ministrene at Hizbollah sannsynligvis ville forsøke et begrenset angrep mot israelsk-kontrollerte installasjoner i det omstridte maritime området ettersom samtalene så ut til å halte.

Forsvarsminister Benny Gantz uttrykte også sin støtte, men advarte mot å utvinne gass fra Karish-reservoaret før en avtale med Libanon er signert. «Sikkerhetsfarene er høye [right now]”, sa han ifølge nettverket.

Justisminister Ayelet Shaked taler ved en edseremoni for nyutnevnte dommere ved presidentens residens i Jerusalem, 8. januar 2019. (Noam Revkin Fenton/Flash90)

Denne posisjonen ble motarbeidet av Shaked, som oppfordret til at gassleting ved Karish skulle begynne umiddelbart, midt i trusler fra Nasrallah om at et slikt trekk ville føre til en militær reaksjon fra Hizbollah.

Israel og Libanon, som offisielt er i krig, så ut til å slutte seg til en avtale om de omstridte gassfeltene sent i forrige uke etter år med periodiske samtaler, men torsdag avviste Lapid libanesiske modifikasjoner av den foreslåtte avtalen, noe som så ny tvil om levedyktigheten. å komme til enighet.

Fullstendige detaljer om avtalen er ikke offentliggjort, men diplomater som er kjent med saken sier at utkastet som ble sendt inn av USA i forrige uke anerkjente Israels bøyemerkede grense. Etter det vil Israels grense følge den sørlige kanten av det omstridte området kjent som linje 23.

Libanon vil nyte godt av de økonomiske fordelene i området nord for linje 23, inkludert gassfeltet Qana, selv om en senior israelsk offisiell som orienterte reportere om avtalen sa søndag at Jerusalem vil motta kompensasjon for å gi fra seg rettigheter til Qana, hvorav en del vil lyve. i det avtalen anerkjenner som israelsk farvann.

Den libanesiske presidenten Michel Aoun, til høyre, møter USAs utsending for energispørsmål Amos Hochstein, ved presidentpalasset, i Beirut, Libanon, 9. september 2022. (Dalati Nohra, Libanons offisielle regjeringsfotograf, via AP)

Det pro-Hizbollah-dagsbladet Al-Akhbar rapporterte tirsdag at Beirut ikke gikk med på å anerkjenne Israels bøyemerkede grense utenfor kysten av Rosh Hanikra.

Channel 12 rapporterte at Washington forsøkte å overbevise Libanon om å trekke tilbake sine nye krav. Den siterte en navngitt israelsk tjenestemann som indikerte at Jerusalem var uforberedt på å gi flere innrømmelser.

Den vaklende avtalen har økt spenningen mellom Israel og Libanon. Israel og Hizbollah kjempet sist en fullskala krig i 2006, selv om det har vært en rekke begrensede trefninger ved grensen siden den gang. Den Iran-støttede terrorgruppen antas nå å ha titusenvis av raketter, inkludert missiler med presisjonsstyrte systemer, som kan nå hvor som helst i Israel. Militære tjenestemenn har spådd at tusenvis av raketter kan treffe bebygde områder daglig i en fremtidig krig.

Israels nådeløse kreative ånd

Jeg er stolt over å dekke israelsk kunst og kultur for The Times of Israel. Beatet mitt viser «den andre siden» av livet her, med inspirerende artister av alle slag – musikere, malere og forfattere, kokker og vinmakere, filmskapere og manusforfattere.

Israelernes kreative ånd trives på en eller annen måte til tross for alle hindringene denne lille nasjonen har møtt. Jeg er privilegert over å dele disse fascinerende historiene med ToI-lesere og -lyttere, og øke bevisstheten din om det bemerkelsesverdig levende israelske kunstsamfunnet.

Din støtte, gjennom The Times of Israel Community, hjelper oss å fortsette å tilby overraskende, imponerende historier som min til lesere over hele verden. Blir du med i fellesskapet vårt i dag?

Takk skal du ha,

Jessica Steinberg, redaktør for kunst og kultur

Ja, jeg gir Ja, jeg gir Er du allerede medlem? Logg på for å slutte å se dette

Du er en dedikert leser

Det er derfor vi startet Times of Israel for ti år siden – for å gi kresne lesere som deg en må-lese-dekning av Israel og den jødiske verden.

Så nå har vi en forespørsel. I motsetning til andre nyhetskanaler har vi ikke satt opp en betalingsmur. Men siden journalistikken vi driver med er kostbar, inviterer vi lesere som The Times of Israel har blitt viktige for, til å støtte arbeidet vårt ved å bli med The Times of Israel Community.

For så lite som $6 i måneden kan du hjelpe til med å støtte kvalitetsjournalistikken vår mens du nyter The Times of Israel ANNONSE-FRIsamt tilgang eksklusivt innhold kun tilgjengelig for medlemmer av Times of Israel Community.

Takk skal du ha,
David Horovitz, grunnleggerredaktør av The Times of Israel

Bli med i vårt fellesskap Bli med i vårt fellesskap Er du allerede medlem? Logg på for å slutte å se dette

Leave a Comment