Max Verstappen kronet verdensmester i kaotiske omstendigheter i Japans Grand PrixCNN

Max Verstappen ble kronet til verdensmester i Formel 1 under bisarre omstendigheter etter en dominerende seier i den japanske Grand Prix søndag.

Det hadde vært et kaotisk løp, stoppet av regn og deretter startet på nytt, før kaoset fortsatte etterpå med forvirring om hvorvidt Verstappen hadde forsvart tittelen sin.

I store deler av løpet virket det som om Red Bull-føreren ville bli tvunget til å vente til neste grand prix i Austin for å sikre førertittelen for andre gang i karrieren ettersom løpet var rødflagget på grunn av regn.

Da løpet begynte igjen, ble det mye forkortet, og tilsynelatende etterlot færre poeng tilgjengelig, og med Verstappens rival Charles Leclerc som krysset linjen på andreplass, virket han matematisk fortsatt i titteljakten.

Så da Verstappen var ferdig, feiret han i utgangspunktet bare en løpsseier – hans 12. for sesongen – og fullførte sitt første intervju etter løpet.

Men Ferraris Leclerc hadde kuttet det siste hjørnet, under press fra Verstappens lagkamerat Sergio Perez, og pådro seg en fem-sekunders tidsstraff etter at løpet var ferdig, og avsluttet tittelutfordringen hans.

Sergio Perez ble til slutt nummer to bak lagkameraten.

«Har jeg eller har jeg ikke? Jeg hører forskjellige ting,” sa Verstappen, etter at han først ble kronet til verdensmester under et andre intervju etter løpet.

Det ble bekreftet igjen, og han satte seg foran et ‘verdensmester’-banner i et tronsal.

“Jeg føler meg litt ensom,” sa han.

Red Bull-sjåføren var likevel ikke helt sikker på sin nye status som to ganger verdensmester, selv etter pallfeiringen for å markere løpsseieren, ettersom regelverket som fastsetter tildeling av poeng i regn skapte forvirring.

“Er jeg verdensmester?” spurte Verstappen Jensen Button før intervjuet hans på podiet.

I følge FIA ​​kunne hele poeng, i stedet for forskjøvede poeng, tildeles siden løpet ble gjenopptatt etter en regnforsinkelse, noe som ga Verstappen en ledelse på 113 poeng i verdensmesterskapet med bare 112 igjen å vinne på banen.

Max Verstappen holdt unna Charles Leclerc.

Regnet falt hele ettermiddagen i Suzuka, og spray strømmet ut bak på bilene da de startet for første gang.

Ute foran utfordret Leclerc Verstappen om stang inn i det første hjørnet, men den forsvarende verdensmesteren holdt sin linje rundt utsiden for å forbli i ledelsen.

Bak dem gikk Ferraris Sainz vannplan av veien, inn i reklamebordingen og ut av løpet, mens Williams’ Alex Albon fikk en girkassesvikt og ble også tvunget til å trekke seg.

Alpha Tauris Pierre Gasly plukket opp rusk fra Sainz sin redningsbil og la en ny frontvinge.

Etter å ha tatt igjen feltet, kjørte han forbi en bergingsbil på banen, og fremkalte minner om Jules Bianchi som døde etter at bilen hans traff en bergingsbil på denne banen for åtte år siden, og fremkalte sinne fra både sjåfører og team.

«Ingen respekt for sjåførens liv, ingen respekt for Jules minne utrolig (sic),» sa Bianchis far Philippe på Instagram.

Gasly fikk senere en 20-sekundersstraff og to straffepoeng for fart under rødt flagg. CNN har kontaktet FIA for kommentarer om lagenes og sjåførenes sikkerhetsproblemer.

Carlos Sainz sin bil bæres i pit lane under regnforsinkelsen.

Kort tid etter ble løpet stoppet og en nesten to timers forsinkelse fulgte i påvente av at forholdene skulle bli tryggere i øsende regn.

Da løpet startet på nytt bak en sikkerhetsbil for å hjelpe til med å rydde sporet for vann, var himmelen fortsatt overskyet og hver bil fulgte en sprutsky etter seg.

Flere sjåfører brøt ut kort tid etter omstarten og byttet ut våte dekk med middels dekk.

Verstappen var blant dem, og når han først var ute av gropene, vevde han seg lett gjennom feltet for å ta ledelsen igjen, og åpnet opp en fire sekunders ledelse over Leclerc, som i utgangspunktet så komfortabel ut på andreplass, åtte sekunder foran Perez.

Verstappens fordel ble bare større, og nådde først 10 og deretter 15 sekunder over Leclerc, hvis oppmerksomhet vendte seg mot bilen bak da Perez beveget seg innenfor slående avstand fra Ferrari mot slutten av løpet.

I det siste hjørnet ga Leclerc til slutt etter for Perez sitt press og låste seg fast på løpets siste chikane, kuttet hjørnet og tok en fem sekunders straff som degraderte ham til tredjeplass.

Tjuesju sekunder på veien kjørte Verstappen til seier, noe som ytterligere bekreftet hans dominans i en sesong der han har vunnet 12 av de 18 løpene.

Han trenger bare én seier til fra de resterende fire løpene til for å utligne rekorden for flest Grand Prix-seire vunnet i en enkelt sesong – for tiden holdt av Michael Schumacher i 2004 og Sebastian Vettel i 2013.

Leave a Comment