Kerch-broen som forbinder Russland med Krim i brann etter eksplosjonen

KYIV, Ukraina – En gigantisk eksplosjon revet over Krimbroen, en strategisk forbindelse mellom Russland og Krim, i det som så ut til å være et fantastisk slag tidlig lørdag morgen mot et symbol på president Vladimir Putins ambisjoner om å kontrollere Ukraina.

Skadene på broen, som ga en vei- og jernbaneforbindelse mellom Russland og den ukrainske halvøya Kreml ulovlig annekterte i 2014, er nok et alvorlig tilbakeslag for Russlands krigsinnsats i Ukraina, og forstyrret en avgjørende forsyningsvei.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov erkjente at regjeringen ikke hadde noen tidslinje for å reparere den 12 mil lange broen.

Russlands etterforskningskomité, et øverste rettshåndhevelsesorgan, sa at en lastebileksplosjon hadde antent drivstofftankere da et godstog krysset broen. Årsaken til lastebileksplosjonen var ikke umiddelbart klarlagt. Etter eksplosjonen kunne tykke røyk og flammer sees på avstand.

Putin i 2018 åpnet personlig broen på 4 milliarder dollar, også kjent som Kerch-broen fordi den spenner over Kerchstredet mellom Svartehavet og Azovhavet. Idriftsettelse av broen var ment å symbolisere Russlands eierskap til Krim.

Russlands invasjon og ulovlige annektering av Krim i 2014 viste seg å være en forløper for invasjonen Putin satte i gang i år, der halvøya har blitt brukt som en viktig operasjonsbase for russiske styrker. Russland har hevdet å ha annektert fire andre ukrainske regioner.

Hvordan ukrainere, målrettet med drone, angrep russisk artilleri i Kherson

Eksplosjonen ble feiret i Kiev, hvor myndighetspersoner hyllet den og la ut bilder på sosiale medier av kollapsede betongspenn av broen og opptakene av det tilsynelatende øyeblikket av eksplosjonen, som viser kjøretøy som kjører over broen bare sekunder før en gigantisk ildkule konsumerte området.

Mykhailo Podoloyak, en seniorrådgiver for president Volodymyr Zelensky kalte det «begynnelsen». “Alt ulovlig må destrueres” Podolyak la til på Twitter. Den ukrainske regjeringen ga ingen umiddelbar offisiell uttalelse om årsaken til eksplosjonen. Men i en hån, regjeringens offisielle Twitter-konto lagt ut: “syk forbrenning.”

En ukrainsk embetsmann fortalte til The Washington Post lørdag at ukrainske spesialtjenester sto bak broangrepet. Nyhetssiden Ukrainska Pravda rapporterte først om regjeringens påståtte rolle, og siterte en uidentifisert polititjenestemann som sa at Ukrainas sikkerhetstjeneste, SBU, var involvert.

Ukraina har tidligere utført dristige angrep dypt inne i russisk-kontrollert territorium, inkludert på en flybase på Krim og på militære mål over grensen i Russlands Belgorod-region. Men hvis broeksplosjonen bekreftes å ha vært planlagt, vil det være det mest fantastiske angrepet til nå fra Ukraina, som har vært under invasjon siden slutten av februar av Russlands langt større og bedre utstyrte militær.

Russiske myndigheter sa at eksplosjonen skjedde rundt klokken 06 lokal tid. En video publisert av regjeringsavisen Izvestia så ut til å vise den klokken 06.03. Opprinnelig informasjon antydet at tre personer hadde blitt drept, inkludert sjåføren av lastebilen som så ut til å eksplodere og to personer hvis kropper ble berget opp av vannet, sa etterforskningskomiteen .

Etterforskningskomiteen sa at lastebilsjåføren var blitt identifisert som bosatt i Krasnodar-regionen i Russland. – Etterforskningen har startet på hans bosted, heter det. “Lastbilens rute og relevant dokumentasjon studeres.”

Russiske tjenestemenn har lenge advart om alvorlig gjengjeldelse for streikene på russisk territorium.

Eksplosjonen injiserer et nytt spenningselement i krigen i en tid da Putin og de rundt ham gjentatte ganger har advart om at Russland kan bruke atomvåpen. President Biden advarte denne uken om mulig atomvåpen «Armageddon», noe som gjenspeiler økt alarm i USA, som har verdens nest største atomarsenal etter Russland.

Kreml, som skifter skylden for krigssvikt, avviser militære befal

Ukrainas parlament, Verkhovna Rada tvitret et bilde av den skadede broen og sa: “@Krim, long time no see» sammen med en hjerte-emoji. Og sjefen for Ukrainas postvesen sa Byrået ville utstede et nytt stempel som viser en skadet bro med teksten: “Krimbroen – Ferdig.”

Maria Zakharova, talskvinnen for det russiske utenriksdepartementet, tok opp bølgen av memer og hånende innlegg på sosiale medier fra Ukraina. “Kiev-regimets reaksjon på ødeleggelsen av sivil infrastruktur demonstrerer dens terroristiske natur,” skrev Zakharova på Telegram. Gjennom hele krigen har Russland gjentatte ganger bombet ukrainsk sivil infrastruktur, inkludert jernbanestasjoner, boligblokker, sykehus, skoler og teatre.

Kreml, som skifter skylden for krigssvikt, avviser militære befal

Leonid Slutsky, en lovgiver i den russiske Dumaen, sa at represalier var «uunngåelig» hvis ukrainsk ansvar ble bekreftet. “Svaret må være hardt, men ikke nødvendigvis direkte,” sa han. “Russland har lang erfaring med å bekjempe terrorister, og de som bruker deres metoder bør også forstå dette veldig godt.”

Peskov sa at Putin hadde blitt orientert av ministre og regjeringsmyndigheter om «nødsituasjonen» på broen og hadde beordret opprettelsen av en etterforskningskommisjon inkludert statsminister Mikhail Mishustin, tjenestemenn på Krim, og FSB, Russlands sikkerhetstjeneste.

Kommisjonen er pålagt «å finne ut årsakene bak ulykken og eliminere konsekvensene så snart som mulig», sa Peskov, ifølge Interfax, det russiske nyhetsbyrået.

Etterforskningskomiteen sa at de hadde opprettet en straffesak angående hendelsen, og hadde sendt rettsmedisinere til stedet.

Broen er den eneste direkte vei- og jernbaneforbindelsen til Krim fra fastlands-Russland. Nedbrytningen av en slik nøkkelpulsåre vil påvirke Russlands evne til å forsterke og forsyne troppene sine etter hvert som Ukraina presser på en motoffensiv for å gjenvinne okkupert territorium i den sørlige Kherson-regionen.

De siste ukene har ukrainske styrker fremskyndet fremrykningen inn i byer og landsbyer som er beslaglagt av Russland, i den nordøstlige Kharkiv-regionen og Donetsk i øst, og i Kherson i sør.

Russlands forsvarsdepartement sa at russiske styrker vil motta «kontinuerlig støtte» i områder nord for Krim.

“Den russiske gruppen av tropper som er involvert i den spesielle militæroperasjonen i operasjonsretningene Nikolaev-Kryvorozhsk og Zaporozhsk blir kontinuerlig forsynt i sin helhet av landkorridorer og delvis med sjøtransport,” sa forsvarsdepartementet ifølge Ria Novosti, en statskontrollert Nyhetsbyrå.

Skadeomfanget på broen, og om noe av det ville forbli farbart for kjøretøy, var ikke umiddelbart klart. Peskov fortalte Ria Novosti at det ikke var “ingen prognoser for tidspunktet for gjenoppbyggingen” til berørte områder.

Mens Russian Railways kansellerte all passasjertjeneste til og fra Krim og sa at billettene ville bli refundert uten kostnad, sa transportdepartementet senere at togtrafikken var forventet å gjenoppta lørdag kveld.

Russiske myndigheter forsøkte umiddelbart å avverge frykten for at hendelsen ville forårsake mangel på drivstoff, mat og andre nødvendigheter på Krim, og la merke til at Russlands militære okkupasjon hadde skapt Putins lenge ettertraktede “landbro” til Krim.

“En landkorridor gjennom de nye regionene er etablert,” sa Oleg Kryuchkov, rådgiver for sjefen for Krim.

Etter russisk retrett i Øst-Ukraina, finner politiet dusinvis av tortursteder

Sevastopol-guvernør Mikhail Razvozhayev siterte først et hastverk med å kjøpe bensin og kunngjorde en grense for dagligvarekjøp på tre kilo, eller tre pakker med produkter per person, men sa senere at restriksjonene ble opphevet.

Sergey Aksyonov, som leder Krim-regionen, sa at rekonstruksjonen av broen ville begynne så snart etterforskningen var fullført. “Det er ingen risiko i denne forbindelse, så vel som ingen grunn til panikk,” sa han, ifølge Tass. “Ved vår felles innsats vil vi overvinne alt, det er det ingen tvil om.”

Abbakumova rapporterte fra Riga, Latvia. Isabelle Khurshudyan og Kamila Hrabchuk i Mykolaiv, Ukraina, og Kostiantyn Khudov i Kiev, bidro til denne rapporten.

Krig i Ukraina: Hva du trenger å vite

Det siste: Russlands president Vladimir Putin signerte fredag ​​dekret om å annektere fire okkuperte regioner i Ukraina, etter iscenesatte folkeavstemninger som ble fordømt som ulovlige. Følg liveoppdateringene våre her.

Responsen: Biden-administrasjonen kunngjorde fredag ​​en ny runde med sanksjoner mot Russland, som svar på anneksjonene, rettet mot myndighetspersoner og familiemedlemmer, russiske og hviterussiske militære tjenestemenn og forsvarsanskaffelsesnettverk. President Volodymyr Zelensky sa også fredag ​​at Ukraina søker om “akselerert oppstigning” i NATO, i et tilsynelatende svar på annekteringene.

I Russland: Putin erklærte en militær mobilisering 21. september for å kalle opp så mange som 300 000 reservister i et dramatisk forsøk på å snu tilbakeslag i krigen mot Ukraina. Kunngjøringen førte til en utvandring av mer enn 180 000 mennesker, for det meste menn som var gjenstand for tjeneste, og fornyede protester og andre trasshandlinger mot krigen.

Kampen: Ukraina startet en vellykket motoffensiv som tvang en stor russisk retrett i den nordøstlige Kharkiv-regionen i begynnelsen av september, da tropper flyktet fra byer og landsbyer de hadde okkupert siden krigens første dager og forlot store mengder militært utstyr.

Bilder: Washington Post-fotografer har vært på bakken fra begynnelsen av krigen – her er noe av deres mektigste arbeid.

Slik kan du hjelpe: Her er måter de i USA kan støtte det ukrainske folket, så vel som det folk over hele verden har donert.

Les hele vår dekning av Russland-Ukraina krig. Er du på Telegram? Abonner på vår kanal for oppdateringer og eksklusiv video.

Leave a Comment