Hvem er Asim Munir, Pakistans nye hærsjef? | Militære nyheter

Islamabad, Pakistan – Pakistans statsminister Shehbaz Sharif har nominert generalløytnant Asim Munir som ny hærsjef, og satte en stopper for dager med usikkerhet som oppslukte nasjonen.

Munir, hvis nominasjon ble godkjent av president Arif Alvi torsdag kveld, tar ansvaret for den 600 000 sterke atomvæpnede hæren 29. november når den sittende generalen Qamar Javed Bajwa trekker seg tilbake etter en seks år lang periode.

Genløytnant Sahir Shamshad ble nominert til stillingen som leder av Joint Chiefs of Staff Committee.

INTERACTIVE_PAKISTAN_ARMYCHIEF_NOV23_2022

Vinner av ‘Sword of Honour’

Munir ble med i det pakistanske militæret gjennom programmet Mangla Officers Training School (OTS), hvor han vant det prestisjetunge Æressverdet, gitt til den best presterende kadetten.

Han har kommandert en divisjon som har utsikt over Pakistans nordlige områder, inkludert den omstridte regionen Kashmir, hvor han jobbet sammen med Bajwa, som da ledet den pakistanske hærens elite X Corps.

Pakistans militærsjef
General Qamar Javed Bajwa trekker seg som pakistansk hærsjef neste uke [File: Farooq Naeem/AFP]

Munir, som for tiden tjener som kvartermestergeneral ved hærens hovedkvarter i Rawalpindi, regnes som en offiser med et “upåklagelig rykte” i det pakistanske militæret.

Han ble utnevnt til sjef for Military Intelligence (MI) i 2017, enheten med mandat til å ivareta hærens indre anliggender. Etter opprykk som trestjerners general det neste året, fikk han ansvaret for landets fremste spionbyrå, Inter-Services Intelligence (ISI).

Imidlertid er hans åtte måneder lange stilling som sjef for ISI fortsatt en av de korteste i hærens historie. Politiske kommentatorer sa at han ble fjernet etter å ha kranglet med tidligere statsminister Imran Khan.

«Gitt hans stilling som sjef for etterretning [ISI] ble forkortet av statsminister Khan, etter at begge angivelig falt ut, PTI [Khan’s Tehreek-e-Insaf party] tror at Munir kan vippes mot dem, sa Muhammed Faisal Khan, en Islamabad-basert sikkerhetsanalytiker, til Al Jazeera.

“Regjeringen fryktet derfor at Khan gjennom president Alvi ville forsøke å sette prosessen i fare og gjøre valget av Munir kontroversielt før det faktisk kunne tre i kraft,” sa han. Alvi er et grunnleggende medlem av PTI.

En militærkilde sa til Al Jazeera at Munir har en “klar tankegang” og anses som apolitisk i sin tilnærming.

«Han er en sjelden offiser i den forstand at han har ledet både MI og ISI. Han er den første hærsjefen som har ledet begge etterretningsbyråene, sa kilden.

“MI-erfaringen vil hjelpe ham med å se på hærens interne dynamikk, mens ISI-opplevelsen vil tjene ham godt for et globalt perspektiv i fremtiden.”

Den Singapore-baserte Pakistan-analytikeren Abdul Basit sa i motsetning til forbeholdene til Khans PTI-parti, Munir er en profesjonell soldat som vil holde institusjonen borte fra politikk.

“Det er et faktum at militæret ønsker å forlate politikken, men vil politikken forlate militæret er et spørsmål å tenke over,” sa han til Al Jazeera.

Munir har tidligere tjenestegjort i Saudi-Arabia, en av Pakistans viktigste allierte, la Basit til.

Munir ble deputert i Saudi-Arabia som en del av den pakistanske hærens nære forsvarssamarbeid.

“Å være et kjent ansikt i Riyadh kan godt være en av faktorene som kan ha påvirket hans utnevnelse til toppjobben,” sa han.

“Viste seg verdig”

Den pensjonerte hærfunksjonæren Muhammed Zeeshan sa at Munir var hans senior i militæret og har tjent på fremtredende operasjons- og instruksjonsavtaler.

Zeeshan, for tiden generaldirektør for Senter for fred, sikkerhet og utviklingsstudier tenketanken i Islamabad, sa Munirs karriereoppslag viser at han ble preparert for ledende stillinger gjennom hele karrieren.

“Basert på innleggene hans og resultatene av kursene hans, er det ganske tydelig at han viste seg verdig der han er i dag,” sa han til Al Jazeera.

Zeeshan sa at Munir fungerte som MI-sjef da Bajwa var hærsjef og presterte bra.

“Som leder for ISI var han imidlertid litt uheldig å bli fanget i et politisk miljø i utvikling. Men det faktum at han dro på en så grasiøs måte da han ble bedt om å forlate, sier mye om hans modenhet, sa Zeeshan.

Når det gjelder utfordringene som venter Munir, sa den pensjonerte brigaderen at dette er vanskelige tider i landet.

“Etter min mening vil hans største utfordring være å gjenopprette tilliten og tilliten til nasjonen angående hæren,” sa han.

Leave a Comment