Fare for $4 billioner hull i World Outlook hjemsøker IMF: Eco Week

(Bloomberg) — Registrer deg for nyhetsbrevet New Economy Daily, følg oss @economics og abonner på podcasten vår.

Mest lest fra Bloomberg

Globale finanssjefer samles i Washington de kommende dagene med advarselen om et mulig tap på 4 billioner dollar i verdens økonomiske produksjon klinger i ørene.

Det er hullet i Tysklands størrelse i vekstutsiktene gjennom 2026 som sjefen for Det internasjonale pengefondet Kristalina Georgieva identifiserte forrige uke som en truende risiko.

Hun vil spille vertskap når sentralbankfolk, finansministre og andre konfronterer nedfallet på den globale økonomien med voldsom inflasjon, aggressiv pengepolitisk innstramming, økende gjeld og den største bakkekrigen i Europa siden andre verdenskrig.

At IMFs og Verdensbankens årsmøter vil være fullt ut personlig for første gang siden utbruddet av Covid-19 tidlig i 2020, og viser fremgang i å bringe pandemien til slutt, vil være til begrenset komfort gitt annen hodepine.

Den nåværende sammenløpet av økonomiske kriser, klima- og sikkerhetskriser gjør det ulikt noe globale beslutningstakere har sett siden 1945. Likevel stemmer visse elementer, slik som ødeleggelsene i fremvoksende markeder forårsaket av Federal Reserve-renteøkninger på begynnelsen av 1980-tallet, med nåtiden. knipe.

“Det store spørsmålet for møtene er, ‘Hva skal vi gjøre når det gjelder den institusjonelle responsen på dette, utover business as usual’,” sa Masood Ahmed, president for det Washington-baserte Center for Global Development, forrige uke.

Her er en rask titt på noen problemer tjenestemenn vil slite med:

  • World Economic Outlook: IMF offentliggjør dette på tirsdag. Georgieva sa forrige uke at den globale vekstprognosen for 2023 på 2,9 % vil bli senket.

  • Ukraina: landet Vladimir Putins styrker invaderte i februar vil forbli i fokus, fra virkningen av en utarmet kornhøst til Russlands gasspress på Europa. IMF-styret godkjente fredag ​​et lån på 1,3 milliarder dollar til Ukraina, det første utlånet til nasjonen siden begynnelsen av mars.

  • Matpriser: IMF-styret godkjente forrige måned et nytt «matsjokkvindu» for nødfinansiering for å hjelpe nasjoner skadet av økende landbrukskostnader.

  • Storbritannia: Landet er fortsatt sårbart etter at markedsuroen tvang en delvis helomvending på en skattekuttpakke fra den nye statsministeren Liz Trusss regjering som ble panorert av IMF.

  • Fed: USAs innstramming skader andre økonomier. IMFs beregninger viser at 60 % av lavinntektsland og en fjerdedel av fremvoksende markeder er i eller nær gjeldsnød.

  • Klima: Krisen blir bare verre, som nylig vist av katastrofer fra flom i Pakistan til en orkan som slo ned i Puerto Rico og Florida.

Andre steder denne uken vil en raskere kjerneinflasjonslesing i USA, britiske finansiell stabilitetsnyheter, en sørkoreansk renteøkning og Nobelprisen i økonomi være blant høydepunktene.

Hva Bloomberg Economics sier:

“Når utenriksfinansministre og sentralbankfolk samles i Washington for møtene mellom Verdensbanken og IMF den kommende uken, kan mange hevde at resten av verden ikke har råd til ytterligere Fed-økninger.”

–Anna Wong, Andrew Husby og Eliza Winger. For full analyse, klikk her

Klikk her for hva som skjedde forrige uke, og nedenfor er en oversikt over hva som kommer opp andre steder i den globale økonomien.

amerikansk økonomi

I USA er konsumprisindeksen høydepunktet den kommende uken. Arbeidsdepartementets rapport på torsdag vil gi Fed-tjenestemenn et øyeblikksbilde av hvordan inflasjonspresset utvikler seg etter en rekke enorme renteøkninger.

Økonomer anslår at KPI steg 8,1 % i september fra for ett år siden, og markerer en nedbremsing fra forrige måneds årlige økning på 8,3 % ettersom energiprisene falt tilbake. Men unntatt drivstoff og mat, akselererer den såkalte kjerne-KPI fortsatt – den forventes å vise en årlig økning på 6,5 %, mot 6,3 % i august.

En økning i den størrelsesorden i kjernemålet vil matche det største fremskrittet siden 1982, og illustrerer sta inflasjon og holder pumpen klar for en fjerde rettsøkt 75 basispunkters renteøkning på Feds novembermøte.

Investorer vil høre fra en rekke amerikanske sentralbanker den kommende uken, inkludert nestleder Lael Brainard og regionale Fed-presidenter Loretta Mester, Charles Evans og James Bullard. Referat fra Feds septembermøte vil bli offentliggjort på onsdag.

Andre data inkluderer tall om priser betalt til amerikanske produsenter. Såkalt engrosinflasjon har vist tegn til å moderere seg ettersom råvareprisene svekkes på grunn av bekymring for en global økonomisk nedgang.

Uken vil bli begrenset av detaljsalgsdata. Økonomer forutsier et beskjedent månedlig forskudd i september, hjulpet av en økning i kjøp av motorkjøretøyer. Eksklusive biler, er verdien av detaljsalget sett synkende for en andre måned. Fordi tallene ikke er justert for inflasjon, tyder dataene på at etterspørselen etter varer avtok i tredje kvartal.

Asia

Bank of Korea-guvernør Rhee Chang-yong kan ty til en mini U-sving på omfanget av renteøkninger. Mens han vendte tilbake til den vanlige kvartpoengs økningen i august, ser mange økonomer at han velger et trekk som er dobbelt så stort på onsdag, ettersom Feds raske innstramming legger press på vunnet.

Monetary Authority of Singapore er satt til å stramme inn for et femte møte på rad, mens State Bank of Pakistan forventes å holde referanserenten stabil i en tredjedel.

Assisterende guvernør Luci Ellis kan kaste lys over Reserve Bank of Australias siste tankegang om politikk etter dens omdreining til mindre stigninger.

Bank of Japans guvernør Haruhiko Kuroda og finansminister Shunichi Suzuki vil være i Washington for IMF-møtene, med yenens bevegelser fortsatt under nøye gransking.

I mellomtiden blir Kina rammet av et oppsving i Covid-19-saker etter den ukelange nasjonaldagen, akkurat som landets toppledere samles i Beijing for et møte med president Xi Jinping.

Europa, Midtøsten, Afrika

Uken starter med kunngjøringen av Nobelprisen i økonomi på mandag. Prisen ble etablert av Sveriges Riksbank i 1968, og la en sjette kategori til eksisterende priser for fysikk, kjemi, medisin, fred og litteratur. Tre USA-baserte akademikere vant i 2021 for arbeid med eksperimenter som bygger på virkelige situasjoner for å revolusjonere empirisk forskning.

Bank of Englands finanspolitiske komité vil stå i sentrum på onsdag, et sikkert tegn på at Storbritannia står overfor betydelige problemer.

Panelet, ansvarlig for nødintervensjon for å forhindre en obligasjonsmarkedsspiral forrige måned, vil gi ut en oversikt over sitt siste møte. Det kan gi innsikt i hvorvidt tjenestemenn ser en risiko for fornyet uro som allerede plaget pensjonsfond etter Storbritannias minibudsjett. Det kan også adressere implikasjonene av en kraftig økning i boliglånsrentene.

BOE-guvernør Andrew Bailey er blant flere tjenestemenn som skal holde tale den kommende uken, mange av dem vil dukke opp på eller rundt IMF-møtene.

På samme måte vil flere andre tjenestemenn fra hele Europa tale i Washington eller i nærheten. Den europeiske sentralbankens president Christine Lagarde og Thomas Jordan, hennes motpart i den sveitsiske nasjonalbanken, skal begge komme med bemerkninger.

Når det gjelder europeiske data, vil Storbritannia tilby de viktigste nyhetene. Jobb- og vekstrapporter kan tegne et rikere bilde av hvordan det går med den britiske økonomien midt i skyhøye priser og høy inflasjon.

Industriproduksjonen i eurosonen onsdag vil sannsynligvis ha tatt seg delvis opp i august etter en mye større nedgang forrige måned.

Inflasjonsdata vil bli fremtredende i resten av regionen. I Ungarn på tirsdag kan tempoet i prisveksten komme opp mot 20 %, mens på torsdag ventes Sveriges nøkkelmål å overstige 9 %. Israel og Egypt vil også gi ut inflasjonsrapporter.

Lenger sør forventes Ghanas mål for prisvekst å være mer enn tredoblet taket for sentralbankens 10 % mål for en tredje måned på rad.

Latin-Amerika

Uken er i gang med den brasilianske sentralbankens nøye overvåkede ukentlige Focus-undersøkelse av markedets forventninger. Analytikere har kuttet sine 2022-inflasjonsprognoser for 14 uker på rad til 5,74 %, mens BNP-prognosen for 2022 har blitt markert i løpet av den tiden til 2,7 %.

Det stadig mer optimistiske synet på Brasils forbrukerpriser vil trolig bli bekreftet av data lagt ut tirsdag: analytikere forventer at prisstigninger modereres for en tredje måned på rad i september, og etterlater årstakten rett over 7 % – hele fem prosentpoeng under Aprils topp på 12,13 %.

Med inflasjonen i Chile nær tre tiår høy, er sentralbanken så godt som sikker på å forlenge en rekordinnstrammingssyklus, noe som sannsynligvis vil presse styringsrenten opp 50 basispunkter til en all-time high på 11,25 %. Banken møtes neste gang i desember.

Torsdag legger Mexicos Banxico ut referatet fra møtet den 29. september, der beslutningstakere økte styringsrenten til rekordhøye 9,25 %. Mange analytikere ser ytterligere 125 til 175 basispunkter for innstramming før tjenestemenn fastslår at jobben deres er gjort.

Som avslutning på uken, forventes Argentina på fredag ​​å rapportere inflasjon fra år til år i september, ikke langt unna de 83,45 % som ble lagt ut av Tyrkia, den høyeste i gruppen av 20. Analytikere undersøkt av Argentinas sentralbank ser en årsavslutning på 100,3 %.

Mest lest fra Bloomberg Businessweek

©2022 Bloomberg LP

Leave a Comment