Ben Gvir for å få den nyopprettede rollen som nasjonal sikkerhetsminister i forhold til Likud

Likud og Otzma Yehudit ble tidlig fredag ​​enige om stillingene det høyreekstreme partiet vil inneha i den kommende regjeringen, med Itamar Ben Gvir til å tjene i den nyopprettede stillingen som nasjonal sikkerhetsminister (en utvidet offentlig sikkerhetsministerrolle).

Partene signerte et vedlegg til en koalisjonsavtale, men ennå ikke hele avtalen i seg selv, med detaljer om innleggene Otzma Yehudit vil motta.

I tillegg til det nasjonale sikkerhetsdepartementet, vil partiet også ha den endrede porteføljen til utviklingen av Negev, Galilea og National Fortitude Ministry (engelsk oversettelse ennå uoffisiell); arveporteføljen, rollen som viseminister i økonomidepartementet; formannskap i Knessets komité for offentlig sikkerhet; og roterende formannskap i spesialkomiteen for det israelske borgerfondet (som fører tilsyn med statens inntekter fra gassboring).

Negev- og Galilea-departementet vil bli ledet av Otzma Yehudit nr. 2 Yitzhak Wasserlauf, og Amichai Eliyahu vil ta på seg arvedepartementets portefølje.

Negev- og Galileadepartementet vil motta et årlig budsjett på 2 milliarder NIS og vil også være ansvarlig for å gjennomføre reguleringen av nye bosetninger på Vestbredden.

MK Almog Cohen blir viseøkonomiminister og tidligere IDF-general Zvika Fogel vil lede komiteen for offentlig sikkerhet. MK Limor Son Har-Melech vil ta Otzma Yehudits stilling i gass royaltykomiteen.

Otzma Yehudits Almog Cohen (V) og Yitzhak Wasserlauf i Knesset, 21. november 2022 (Yonatan Sindel/Flash90)

Avtalen inkluderer også en avtale om å etablere en omfattende nasjonal vakt, og utvidelse av mobilisering av reservetropper i grensepolitiet.

Ben Gvirs departement vil ha kontroll over grensepolitiets avdeling på Vestbredden, som i dag faller inn under Forsvarsdepartementet med noen innspill fra departementet for offentlig sikkerhet.

Flyttingen betyr at den høyreekstreme partilederen vil ha kontroll over grensepolitiets tropper som er involvert i politiopptøyer på Vestbredden samt evakuering av utposter.

Det vil også være en “utvidet sørlig lov” som vil tillate skyting av tyver tatt i å stjele våpen fra militærbaser.

I fjor oppdaterte militæret sine engasjementsregler for å la soldater lettere åpne ild mot mistenkte våpentyver og smuglere, i et forsøk på å slå ned på kriminalitet. Det var ikke umiddelbart klart hva virkningen av lovendringen ville bli.

Likud-leder Benjamin Netanyahu og Otzma Yehudit-sjef Itamar Ben Gvir ankommer til edsavleggelsen for det nye Knesset, ved parlamentsbygningen i Jerusalem, 15. november 2022. (Abir Sultan/Pool Photo via AP)

I en uttalelse sa Ben Gvir at avtalen var «et stort skritt mot å signere en full koalisjonsavtale og etablere en full høyreorientert regjering», og at den vil samarbeide med tidligere avtaler med Likud, for eksempel den formelle reguleringen av flammepunktet Vestbredden. Homesh yeshiva og Evyatar utpost.

Tidligere denne uken advarte to tidligere polititjenestemenn offentlig om at forventede endringer i forholdet mellom politistyrken og ministeren for offentlig sikkerhet (som rollen er kjent nå), etterspurt av Ben Gvir, kan bety slutten på det israelske demokratiet.

Avtalen med Otzma Yehudit signaliserte Likud-leder Benjamin Netanyahus langsomme, men jevne fremgang i hans forsøk på å danne en koalisjon etter denne månedens valg, da han nærmet seg fulle avtaler med Otzma Yehudit og Haredi Shas-partiet.

De langvarige forhandlingene har dempet Netanyahus håp om raskt å danne en regjering etter at valget 1. november ga blokken han leder et flertall på 64 seter i Knesset med 120 parlamentarikere. Samtalene har truffet veisperringer fra partnernes spiral og noen ganger konkurrerende krav.

I følge Channel 12 news ble partene enige om å dele opp det nåværende departementet for utvikling av periferien, Negev og Galilea, ettersom Shas insisterte på å holde “periferi”-porteføljen – med henvisning til ofte fattigere byer utenfor Israels sentrale befolkningsknutepunkter. — ettersom den ser på slike lokaliteter som en nøkkelkomponent i velgerbasen.

I mellomtiden vil Shas motta innenriksdepartementet samt helse- og velferdsporteføljene.

Shas-formann Aryeh Deri forlater et møte med utpekte statsminister Benjamin Netanyahu på et hotell i Jerusalem 16. november 2022. (Arie Leib Abrams/Flash90)

Imidlertid er Deris berettigelse til å være minister for øyeblikket under et stort spørsmålstegn etter at statsadvokaten sa at hans nylige domfellelse for transplantasjon kan innebære et funn av moralsk grusomhet, noe som ville hindre ham fra å ha en statsrådspost i syv år. Deri fikk en 12-måneders betinget dom i fjor, men trakk seg fra parlamentet før han signerte en bønnavtale som tillot ham å unngå en dom for moralsk ondskap.

Shas og Likud ser etter sigende på å endre loven for å la Shas-lederen, som sonet 22 måneder i fengsel fra 2000 til 2002 etter en dom for bestikkelse, komme tilbake som minister.

I mellomtiden så Likud-samtalene med Bezalel Smotrichs religiøse sionisme ut til å forbli stoppet.

Smotrich har krevd enten forsvarsdepartementet eller finansdepartementet, og Netanyahu ser ut til å ha gått med på de siste dagene å gi ham sistnevnte i minst de to første årene av regjeringen. Til tross for den rapporterte fremgangen, fortsatte samtalene med Smotrich å være nedsunket i gjensidige anklager, med religiøs sionisme som hevdet at Netanyahu hadde gått tilbake på løfter, og Likud anklaget det høyreekstreme partiet for å stille overdrevne krav i bytte mot troskap mot den gryende regjeringen.

I tillegg til de to første årene i finansdepartementet, har Smotrich angivelig krevd porteføljene for bosettingssaker og innvandrerabsorpsjon, samt leder av fire av 11 koalisjonskontrollerte Knesset-komiteer.

Med henvisning til kilder involvert i samtalene rapporterte Haaretz at Smotrich også krevde kontroll over statens jødiske konverteringssystem.

Likud-leder MK Benjamin Netanyahu (til venstre) snakker med lederen for det religiøse sionistiske parti MK Bezalel Smotrich ved edsavleggelsen i det 25. Knesset i Jerusalem, 15. november 2022. (Olivier Fitoussi/Flash90)

Rapporter indikerte at Likud hadde gått med på å gi Smotrich kontroll over siviladministrasjonen – den delen av forsvarsdepartementet som forvalter område C på Vestbredden, der alle israelske bosettere og flere tusen palestinere lever under israelsk sivil og militær kontroll.

Men i en lang uttalelse utgitt onsdag etter rapporter om fremgang i forhandlingene, anklaget religiøs sionisme Likud for stadig å lekke «løgner» til pressen som en del av koalisjonsforhandlingene, og påsto at Likud ønsket å «trampe og ydmyke og sidelinje» partiet.

«Ting var ikke i orden» på mer enn et tiår under Netanyahu, anklaget partiet, og sa at det «lovet at det vil bli annerledes denne gangen», med henvisning til en liste over deres ofte radikale krav angående sikkerhet, rettsvesen, bosettinger , og religiøse saker.

Tidligere onsdag sa Likud MK Yariv Levin, partiets punktmann på koalisjonsforhandlinger, i private samtaler at Smotrichs krav om å flytte deler av departementene til hans kontroll, slik som siviladministrasjonen, vil danne «en regjering i en regjering», klassifisert. spør som «vrangforestillinger».

I mellomtiden forventes den potensielle koalisjonens andre haredi-parti, United Torah Judaism, å få boligdepartementet og departementet for sosial likestilling utvidet til å omfatte arbeidsavdelingen i finansdepartementet.

UTJs Moshe Gafni ble utnevnt til leder av Knessets midlertidige finanskomité mandag, og partiet ønsker også kontroll over arbeids-, helse- og indre anliggender og miljøkomiteer.

Men det harediske partiet har også klaget over å føle seg satt på sidelinjen i forhandlinger.

Koalisjonsforhandlinger mellom partiene har dratt ut siden Netanyahu ble gitt et 28-dagers mandat tidligere denne måneden til å danne en regjering, midt i krangel om utnevnelser og lovgivende prioriteringer. Mandatet utløper 11. desember, men kan forlenges med to uker.

Carrie Keller-Lynn og Emanuel Fabian bidro til denne rapporten.

Leave a Comment